Jej pierwszymi plantatorami byli Inkowie. Gdy Europejczycy odkryli Amerykę, na ich stołach pojawiła się również dynia. Posiada liczne atuty, cenione przez smakoszy od wieków. Jednym z głównych są jej nasiona, będące kopalnią wartościowych składników odżywczych: cynku, miedzi czy błonnika. Pestki dyni zmniejszają ryzyko powstania raka prostaty, redukują poziom substancji odpowiedzialnych za tworzenie kamieni nerkowych, leczą stany zapalne dróg moczowych. Smak łuskanych pestek idealnie komponuje się z serem owczym, mozzarellą czy zwyczajnym wiejskim twarożkiem. Wyśmienity dodatek do sałatek, płatków śniadaniowych, pieczywa. Wspaniale smakują na surowo, można je również uprażyć na patelni, doprawiając solą.
Jednostka miary | szt. |
łuskane pestki dyni
Produkt może zawierać śladowe ilości migdałów, orzechów ziemnych oraz innych orzechów i sezamu.
2369kJ/572 kcal w 100g produktu
Przechowywac w suchym i chłodnym miejscu. Data przydatności: 270 dni. Kraj pochodzenia: Polska.
Producent: Z.P.H. AGA-HOLTEX Sp.J., Agata Holcman-Kos, Waldemar Kos
ZPH „AGA-HOLTEX" sp. j. A. Holcman-Kos, W. Kos
ul. Dworcowa 11
43-502 Czechowice-Dziedzice
Inne z tej kategorii
Ostatnio oglądane