Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Tysiące przepisów znajdziesz na:
Doradcasmaku.pl
Sól kamienna jest używana do konserwowania żywności już od najdawniejszych czasów. Jest doskonała do przygotowywania przetworów takich, jak ogórki czy kapusta kiszona.
Sól kamienna naturalnego pochodzenia*
*Jest produktem naturalnego pochodzenia, o wysokim stopniu czystości, wydobywanym w kopalniach soli i pochodzi ze złóż sprzed około 250 mln lat. Nie jest poddawana żadnej obróbce chemicznej. Z uwagi na swoje naturalne pochodzenie może mieć barwę całkowicie białą, ale także szarawą lub różową.
Oferując sól kamienną, Prymat stawia na sól naturalnego pochodzenia.
Użyj do domowych przetworów
Ogórki kiszone i małosolne
Składniki: ok. 3 kg ogórków gruntowych (wystarcza na 6 słoików o pojemności 1 l), Sól kamienna do przetworów Prymat, Mieszanka do ogórków kwaszonych i małosolnych Prymat.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę, rozpuszczając sól w gorącej wodzie (1 czubata łyżka stołowa soli, tj. 20 g na każdy 1 l wody). Do słoików o pojemności 1 l wsypać 1 czubatą łyżkę mieszanki do ogórków (ok. 7 g). Następnie ułożyć w każdym ze słoików umyte ogórki i zalać przygotowaną wcześniej zalewą. Słoiki przeznaczone na ogórki małosolne przykryć ściereczką i pozostawić na około 2-3 dni w temperaturze otoczenia. Słoiki przeznaczone na ogórki kwaszone zakręcić szczelnie zakrętką i pozostawić w chłodnym miejscu przez kilka tygodni.
Sól kamienna niejodowana do przetworów.
Produkt może zawierać:
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
gorczycę,
seler i
orzeszki ziemne.