4 porcje po 143 g
1. Zagotuj wodę i odmierz 500 ml.
2. Zawartość torebki wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia (nie gotuj).
3. Galaretkę wlej do salaterek i po wystudzeniu wstaw do lodówki do stężenia. Możesz też zalać owoce wystudzoną galaretką.
W czasie upałów oraz by uzyskać kostki użyj mniej wody. Pamiętaj, że świeże owoce kiwi i ananasa uniemożliwiają tężenie galaretki.
Najlepiej spożyć przed końcem: patrz na opakowaniu
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Więcej przepisów na oetker.pl
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Produkt przeznaczony dla dzieci w wieku 3+.
Przepis na:
Wafle kalejdoskop
Składniki:
- 800 g gęstego jogurtu naturalnego
- 250 g mascarpone
- 120 g cukru pudru
- 2 opak. Galaretki Krystalicznej Dr. Oetkera
- 1 opak. Galaretki smak guma balonowa Dr. Oetkera
- 1 opak. Galaretki smak cytrynowy Dr. Oetkera
- 1 opak. Galaretki smak agrestowy Dr. Oetkera
- 1,2 l wody
- 1 opakowanie wafli tortowych
Sposób przygotowania:
Dno formy o wymiarach 38 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Kostki galaretki: Zagotuj 900 ml wody. Do 3 naczyń odmierz po 300 ml i wsyp galaretki sm. guma balonowa, sm. agrestowy i sm. cytrynowy. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Przelej galaretki do kwadratowych lub prostokątnych form (najlepiej szklanych), wystudź i odstaw do lodówki do stężenia. Galaretki pokrój w niewielkie kostki.
Masa jogurtowa: Zagotuj 300 ml wody. Wsyp Galaretki Krystaliczne, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia. Jogurt zmiksuj z mascarpone i cukrem pudrem, powoli dodając płynną galaretkę. Dodaj pokrojone w kostkę kolorowe galaretki.
Dno formy wyłóż waflami, docinając je do wielkości blaszki. Wylej masę jogurtową i przykryj waflami. Odstaw do całkowitego stężenia. Gorącym nożem pokrój ciasto na kwadraty 10 x 10 cm, a każdy kwadrat przekrój na dwa trójkąty.
Galaretka w proszku, smak owocowej gumy balonowej.
Możliwa obecność
MLEKA i
ZBÓŻ ZAWIERAJĄCYCH GLUTEN.