Najlepiej spożyć przed końcem: data i numer partii produkcyjnej na spodzie kartonika. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Więcej inspiracji znajdziesz na:
www.gellwe.pl
Gellwe - naturalnie pyszne
Smacznego życzy polska marka Gellwe
Gellwe tradycja od 1985
Zapraszamy do Domowej Kawiarenki Gellwe, w której opracowujemy i testujemy wyjątkowe receptury, żebyś mógł w kilka chwil cieszyć się przyjemnością z ich smakowania. Idealne proporcje i dobre składniki są naszą najcenniejszą wartością. Od ponad 35 lat w produktach Gellwe odnajdziesz naszą pracę, doświadczenie i wielką pasję do tworzenia.
Pierniczki
Przygotuj:
- 1 jajko,
- 100 g miękkiego masła.
1. Przygotuj ciasto
Do wysokiej miski wsyp mieszankę do przygotowania ciasta, dodaj jajko, miękkie masło, całość ubij mikserem (mieszadła świderki) minutę na wolnych, a następnie przez ok. 2 minuty na najwyższych obrotach, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą tworząc strukturę przypominającą okruchy chleba. Ciasto szybko zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Podziel na dwie części, każdą owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok. 30 minut.
2. Przygotuj pierniczki
Piekarnik rozgrzej do 180°C góra-dół (bez termoobiegu). Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3-5 mm i wycinaj pierniczki za pomocą foremek. Z drugą częścią ciasta postępuj tak samo. Pierniczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
3. Upiecz i udekoruj pierniczki
Wstaw na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez ok. 10 minut. Gotowe i wystudzone pierniczki możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Ważne! Upieczone pierniczki przechowuj w szczelnym opakowaniu.
Słodkiego dnia :)
Przepis na: Lukier do dekoracji pierniczków
Przygotuj: białko z 1 jajka, szklankę cukru pudru.
Białko ubij delikatnie mikserem (przez około 30 sekund). Cukier puder przesiej i ucieraj mikserem razem z białkiem przez około 15 minut do momentu otrzymania gładkiego i lśniącego lukru. Jeżeli lukier jest za rzadki, dosyp cukier puder i ponownie utrzyj. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj kilka kropli soku z cytryny lub odrobinę wody. Lukier nałóż do szprycy lub woreczka z wyciętą dziurką i dekoruj pierniczki.
Inspiracje:
Jeśli chcesz zawiesić pierniczki na choince lub zrobić z nich girlandę, przed włożeniem do piekarnika, zrób dziurkę w każdym pierniczku.
Mieszanka do domowego wypieku pierniczków.
Może zawierać
mleko i
soję.
Z jednego opakowania otrzymujemy ok. 80 pierniczków (porcji).