Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i zacienionym miejscu.
Warto wiedzieć
Przyprawa jest niezastąpiona do przyrządzenia domowego rosołu. Doskonale uzupełni smak wszelkiego rodzaju zup, wywarów i bulionów. Świetnie sprawdzi sie też do przygotowania aromatycznych sosów.
Rosół królewski
6-7 porcji, 3 godz.
Składniki:
- 700 g mięsa wołowego (szponder, pręga, łata),
- 1/2 kury wiejskiej,
- 250 g włoszczyzny z kapustą,
- 1 cebula
- 200 g makaronu jajecznego,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 2 liście laurowe Prymat
- 5 ziaren Ziela angielskiego Prymat,
- 5 ziaren Pieprzu czarnego ziarnistego Prymat,
- szczypta Gałki muszkatołowej mielonej i Imbiru mielonego Prymat,
- 2 łyżki Przyprawy do rosołu Prymat,
- do smaku: Sól morska Prymat.
Sposób przygotowania:
Mięso wołowe i kurę opłukać, zalać dwoma litrami zimnej wody. Dodać przyprawę do rosołu, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, gałkę muszkatołową i imbir. Całość doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu przez godzinę. W między czasie przygotować warzywa. Cebule obrać, przekroić na pół i przypiec na blasze lub suchej patelni. Włoszczyznę oczyścić i opłukać. Warzywa dodać do rosołu po godzinie gotowania. Pod koniec gotowania dodać kapustę. Rosół przecedzić. Podawać z ugotowanym makaronem i posiekaną natka pietruszki.
Więcej przepisów na www.DoradcaSmaku.pl
Przyprawa do rosołu, zup i bulionów - mieszanka suszonych warzyw, przypraw i ziół.
Produkt może zawierać:
zboża zawierające gluten,
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
gorczycę,
seler,
orzeszki ziemne i
sezam.