Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej inspiracji znajdziecie na:
Facebook: Kamis. Życie ze smakiem
www.kamis.pl
Będąc w gościnie często zaglądam do kuchni gospodarzy, tropiąc ich sekretne receptury. Widziałem kurczaka pływającego w ketchupie, miodzie i mieszance korzennych przypraw, który później rozpływał się w ustach - choć podany na stół wyglądał jak przypalony. By nabrał wspaniałego aromatu i pięknego złocistego koloru wystarczyło natrzeć go mieszanką czerwonej, słodkiej papryki, chili, czosnku i kozieradki.
Udka kurczaka w sosie żurawinowym
Składniki (dla 4 osób): 4 udka z kurczaka, 150 ml śmietanki 18%, 50 ml wytrawnego wina, 1 łyżka żurawiny lub borówki (ze słoika), olej, 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka złocistego Kamis.
Przygotowanie:
1. Każde udko natrzyj 1 łyżeczką przyprawy i odstaw (najlepiej na noc) w chłodne miejsce.
2. Brytfankę do pieczenia oraz każde udko posmaruj olejem, wstaw do gorącego piekarnika i piecz w temp. 180°C przez ok. 1 godzinę, kilkakrotnie polewaj sosem z pieczenia.
Sos: Zlej sos z pieczenia, dodaj śmietankę, wino, żurawinę i podgrzewaj, aż sos lekko zgęstnieje (ok. 5-10 minut).
Mieszanka przyprawowa.
Może zawierać
jaja,
mleko,
seler,
soję,
zboża zawierające gluten.