Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Pyszna fasola trafiła na europejskie stoły w XVI wieku - z Ameryki Północnej do Włoch, Hiszpanii, Francji i Anglii. Co ciekawe, zajadano się nią zarówno na dworach, jak i w lepiankach. Przez wieki dorobiła się wiernych ziołowych i korzennych towarzyszy, którzy podkreślają jej smak. Oprócz kminku i majeranku jest również chili.
Fasola po bretońsku
Składniki (dla 3-4 osób): 300 g fasoli białej „Jaś", 100 g boczku, 150 g kiełbasy, 4 cebule, 3 łyżki oleju, łyżka mąki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2-3 łyżki Przyprawy do dań z fasoli Kamis.
Przygotowanie:
1. Opłucz fasolę, zalej zimną wodą i odstaw na kilkanaście godzin.
2. Ugotuj ją w tej samej wodzie, w miarę potrzeby dolewając wrzątku.
3. Boczek ugotuj.
4. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu.
5. Dodaj mąkę, zasmaż i rozprowadź wywarem z boczku.
6. Koncentrat pomidorowy połącz z fasolą, dodaj przyprawę, cebulę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek.
7. Zagotuj. Podawaj z pieczywem.
Mieszanka przyprawowa.
Może zawierać
jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.