Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej inspiracji na stronie
www.kamis.pl
Frytki pieczone
Przygotowanie 10 min, gotowanie 20 min, porcje 3
Składniki:
1 kg dużych mączystych ziemniaków, obranych
2 łyżki cukru
1 opakowanie Przyprawy do frytek i ziemniaków Kamis
1 łyżeczka oleju
150 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka musztardy sarepskiej Kamis
2 łyżeczki soku z cytryny
1. Ziemniaki pokrój na grube plastry, a następnie na grube długie frytki.
2. W garnku zagotuj 1,5 litra wody z cukrem. Włóż frytki i gotuj je przez 5 min. Odcedź i wysusz przy pomocy ręcznika papierowego.
3. Oprósz przyprawą, dokładnie wymieszaj, dodaj olej i wymieszaj ponownie.
4. Frytki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz przez 15 min w 210 °C.
5. W międzyczasie wymieszaj śmietanę z musztardą i sokiem z cytryny.
6. Upieczone frytki posyp dodatkową porcją przyprawy - wedle uznania, tak jak lubisz.
7. Frytki podawaj z przygotowanym sosem.
Mieszanka przyprawowa.
Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.