Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Majeranek wywodzi się z Bliskiego Wschodu, skąd przywędrował do krajów basenu Morza Śródziemnego. Tu zyskał doskonałe warunki do uprawy. Ze względu na smak i aromat, często wykorzystuje się go w daniach kuchni francuskiej, włoskiej, greckiej, a także polskiej.
Ratatouille
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 puszka pomidorów pelati
- 3 papryki kolorowe
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 chili
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka Oregano Knorr
- 1 łyżka Majeranku z Krajów Śródziemnomorskich Knorr
- 1 łyżka Tymianku Knorr
- 1 pęczek świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
1. Do nagrzanego do 190°C piekarnika wstaw bakłażana na ok. 30 minut oraz cukinię, cebulę i paprykę na ok. 20 minut. Paprykę i cebulę obierz ze skóry. Z papryki usuń pestki. Warzywa pokrój w kostkę.
2. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekane czosnek i chili, dodaj pomidory, tymianek, Majeranek Knorr. Gotuj 2-3 minuty. Do powstałego sosu dodaj upieczone warzywa.
Więcej inspiracji znajdziesz na:
www.przepisy.pl
Majeranek z krajów śródziemnomorskich
Może zawierać gluten (zboża), mleko, jaja, seler i gorczycę.