Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Jagody jałowca zbieramy w rękawiczkach, wyłącznie z dziko rosnących roślin i suszymy w niskiej temperaturze, by nie uronić cennego olejku lotnego. Zanim jałowiec trafił do kuchni, jego dym chronił przed złym urokiem domostwa ludów Północy. Do dziś w niejednym zakątku świata uspokaja mnie lekko gryzący, żywiczny dym z gałązek i igliwia jałowca - znak, ze wędzone wędliny wkrótce nabiorą nie tylko korzennego, słodko-gorzkiego smaku, ale też balsamicznego zapachu. To prawdziwie „myśliwska" przyprawa - nie ma bez niej porządnej dziczyzny czy alzackiego bigosu z mnóstwem wieprzowiny i jałowcówki.
Czy wiesz, że...
surowe jagody są gorzkie, dlatego jako przyprawę stosuje się tylko suszone? Tłuczone wydzielają więcej aromatu niż dodane do potrawy w całości.
Jałowiec owoce
Może zawierać
gorczycę,
jaja,
mleko,
seler,
soję,
zboża zawierające gluten.