Kamis Wanilia laska

Nowy produkt

20,99 zł

5900084245883

szt

Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej inspiracji na stronie
www.kamis.pl
Flan karmelowy

Przygotowanie 10 min. + czas studzenia
Gotowanie 55 min.1.
Porcje 6

Składniki:
500 ml mleka tłustego
½ laski wanilii Kamis
75 g cukru pudru
2 jaja
4 żółtka
Karmel:
100 g cukru
100 ml wody

1. Mleko wlej do rondelka, wanilię przetnij wzdłuż, wyjmij z niej kryształki wanilii i wszystko razem wrzuć do mleka. Zagotuj i wystudź.
2. Jaja i żółtka utrzyj z cukrem ale tak żeby nie napowietrzyć ich, połącz z wystudzonym mlekiem, powoli wymieszaj.
3. W międzyczasie cukier podgrzewaj w rondelku, gdy będzie miał złoty kolor wlej wodę, gotuj aż uzyskasz jednolitą konsystencję płynnego karmelu, rozlej go po ok. 2 łyżkach do foremek żaroodpornych.
4. Masę z mleka i jaj rozlej do foremek, piecz przez 55 min w temp. 95°C.
5. Podawaj dobrze schłodzone. Przed podaniem wyjmij z foremek tak żeby karmel znalazł się na górze i spłynął.
Wanilia laska.
Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.
Jednostka miaryszt
Seler: Może zawierać
Zboża zawierające gluten: Może zawierać
Jaja: Może zawierać
Mleko: Może zawierać
Gorczyca: Może zawierać
Soja: Może zawierać
Liczba jednostek: 1
Cechy: zbierana ręcznie, aby zachować jak najwięcej naturalnego smaku, aromatu oraz kształtu
Rodzaj jednostki: sztuka
Liczba czynności użycia: 1 sztuk/sztuki

Producent: McCormick Polska S.A.

McCormick Polska S.A.
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska