Po otwarciu przechowywać w lodówce do trzech dni.
Podravka
Smaki kuchni śródziemnomorskiej
Makaron z cukinią, kurczakiem i serem kozim
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
200 g Pomidorów krojonych z bazylią i oregano Podravka, 250 g makaronu Tagliatelle Podravka, 4 szt. filetów z kurczaka, 100 g twardego koziego sera, 150 g cukinii, 100 ml półwytrawnego białego wina, 1 kostka bulionowa warzywna Vegeta / 250 ml wody, 1 kostka rosołowa drobiowa Vegeta / 250 ml wody, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 50 g szczypiorku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka oregano, 100 ml oliwy z oliwek, Vegeta Natur, pieprz
Przygotowanie:
1. Filety z kurczaka rozciąć, aby powstała kieszeń. W miseczce wymieszać ser, 1 pokrojoną cebulę, szczypiorek, oregano i 1 łyżkę natki pietruszki. Doprawić Vegetą Natur i pieprzem. Kurczaka wypełnić nadzieniem, zalać winem i pozostawić w marynacie na kilka minut.
2. Pokrojoną cebulę podsmażyć, dodać pokrojoną w paski cukinię, plasterki czosnku i resztę natki pietruszki. Wymieszać z bulionem warzywnym i gotować, aż warzywa będą miękkie. Odcedzić i wymieszać z ugotowanym makaronem.
3. Kurczaka podsmażyć, zalać bulionem drobiowym i dusić ok 12 minut. Mięso podawać z makaronem i warzywami.
Kulinarna wskazówka:
Zamiast koziego sera można użyć sera mozzarella.
Pomidory krojone w soku pomidorowym z bazylią i oregano. Produkt pasteryzowany.