Przechowywać w suchym miejscu.
smakistyl.pl
Gotuj smacznie, jedz stylowo
Wypróbuj również
Appetita Amoniak
Appetita Żelatyna
Przygotuj:
1½ kg kapusty kwaszonej, 20 dag wędzonego boczku, 3 duże cebule, 1 kg pieczonych lub duszonych mięs: wołowiny, wieprzowiny, schabu, drobiu, 25 dag kiełbasy pokrojonej w kostkę, 10 dag suszonych śliwek, 5 dag suszonych grzybów, 1 szklankę czerwonego wytrawnego wina, smalec
Bigos zapustny
Kapustę kwaszoną pokrój i ugotuj do miękkości z dodatkiem 2½ łyżki przyprawy do bigosu. Na silnie rozgrzanym smalcu zrumień pokrojony w kostkę boczek, posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę kiełbasę, podlewając małą ilością wody. Dodaj pozostałe, pokrojone w kostkę pieczone mięsa i pokrojone w paseczki śliwki suszone, koncentrat pomidorowy oraz namoczone przez noc, posiekane drobno grzyby. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i duś razem przez 2-3 godziny, na małym ogniu, stale mieszając. Na koniec dodaj wino.
Produkty Appetita:
- Przyprawa do bigosu
Kulinarnych inspiracji szukaj na www.domowesekrety.pl
Przyprawa do bigosu po staropolsku