Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
W moich podróżach natknęłam się na dwie szkoły przyprawiania żeberek: wytrawną i słodką. Trudno się zdecydować, mając do wyboru panierowane w bułce i skórce z cytryny żeberka po amerykańsku, w ostrej piwnej marynacie, jagniące duszone z suszonymi śliwkami, cydrem i powidłami. Spotkałem się też z jagnięcymi żeberkami w czekoladzie z dodatkiem wędzonych śliwek.
Żeberka "Palce lizać"
Składniki (dla 4 osób): ok. 1,5 kg żeberek, 1 cebula, 10 łyżek ketchupu, 4 łyżki miodu, produkty Kamis: 3 łyżki Octu winnego z czerwonego wina, 3 łyżeczki Musztardy grillowej, 1 opakowanie Przyprawy do żeberek.
Przygotowanie:
1. Żeberka pokrój na kawałki, tak aby w każdym były 2-3 kości.
2. Natrzyj połową przyprawy do żeberek i odstaw w chłodne miejsce.
3. Przygotuj glazurę: do garnka wlej ketchup, miód, ocet, musztardę, dodaj resztę przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę, całość zagotuj, od czasu do czasu mieszając.
4. Pozostaw na małym ogniu jeszcze przez 15 minut.
5. Żeberka wstaw na 20 minut do nagrzanego do 150°C piekarnika.
6. Następnie posmaruj glazurą i piecz ok. 60 minut, jak najczęściej przewracając i smarując glazurę.
7. Podawaj z frytkami i surówką z białej kapusty.
Mieszanka przyprawowa.
Może zawierać
jaja,
mleko,
seler,
soję,
zboża zawierające gluten.