1 porcja** zawiera: 266 kJ 64 kcal 3%*
100 g 2663 kJ/636 kcal
*% referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
**1 porcja = 10 g.
Przechowywać w temperaturze od +2°C do +10°C.
Upiecz Bliskim radość!
Szarlotka
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ciasto: 1 kostka do pieczenia Kasia bez laktozy (250 g), 1/2 szklanki cukru pudru (100 g), 2 pełne szklanki mąki (350 g), 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie: 5-6 dużych jabłek (1,5 kg), 4 łyżki cukru
dodatkowo: cukier puder do posypania, bułka tarta do formy
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, Kasię i cukier. Ciasto wyłóż na podsypany mąką stół i zagnieć w kulkę. Jeśli ciasto nie chce się zagnieść, dodaj 2-3 łyżki zimnej wody. Podziel na dwie nierówne części. 1/3 ciasta zawiń w folię i odłóż do zamrażarki, 2/3 ciasta również zawiń w folię i schowaj do lodówki. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Połowę włóż do rondla i upraż z cukrem. Wystudź i wymieszaj z pozostałymi jabłkami. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj Kasią i posyp bułką tartą. Ciastem z lodówki wyłóż dno i boki tortownicy. Na ciasto wyłóż przestudzone jabłka, a na ich powierzchnię wysyp pokruszone ciasto z zamrażarki. Całość piecz około 60 minut w 200 st. C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Tłuszcz roślinny 72% do wypieków i kremów, gotowania i smażenia.
Min. temp. °C: 2
Maks. temp. °C: 10
Wymiar liczbowy: 250
bez konserwantów
najlepsza do pieczenia i smażenia
Rozmiar opakowania: 250
Jednostka (tekst opisowy): g
Liczba czynności użycia: 25 Porcje
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć: Opakowanie zawiera 25 porcji produktu.
Producent: Unilever Polska Sp. z o.o.
Unilever Polska Sp. z o.o.,
Al. Jerozolimskie 134,
02-305 Warszawa,
Polska
801 610 610